İşletmeleri çok pedallı bisikletlere benzetebiliriz. Bisikletin sorunsuz ilerleyebilmesi için bazı dengelerin gözetilmesi gerekir. Bunlardan biri hızı, yani "kârlılık", diğeri taşıdığı yük, yani "işletme giderleri", bir diğeri ise anî değişikliklere karşı direksiyon refleksi, yani "kriz yönetim becerisi" dir.
Direksiyondaki yani "lider" bir taraftan bisikleti dengede tutarken, diğer taraftan ilerideki yolun durumunu, eğimini ve önüne çıkabilecek engelleri iyi analiz etmeli ve duruma göre ne yapacağına hızla karar verebilecek reflekse sahip yetkinlikte olmalıdır.
Bisikletin arka tarafında oturanların yani çalışanların sorumlulukları ise; bisikletin ilerleyebilmesi için istikrarlı bir şekilde pedal çevirmeyi gerektirirken, yokuş yukarı tırmanışlarda pedalın asla bırakılmaması gerekir.
Sıkı pazarlıklar sonucu belirlenen oranlar ile maaş zamları belli oldu.
Gözlemlediğimiz kadarı ile hedefini, stratejisini, ihtiyaç duyduğu kaynaklar ile, doğru ve adil bir dijital performans yönetim sistemi kurmuş olan şirketler, çalışan memnuniyetini koruyarak, bu süreci çok daha hasarsız ve kayıpsız şekilde atlatırken, pusulasız çıkılan yolculukta hisler ile ölçülen performanslar ve belirlenen zamlar bazı yöneticilere göre tatmin edici iken, bazı çalışanlara göre haksızlık olarak yorumlandı.
İster direksiyondaki olun, ister pedal çeviren; ustalık (profesyonellik) yokuş inerken değil, çıkarken belli olur.
Unutulmamalıdır ki; bisiklettekileri serinletecek rüzgar bisikletin hızına, bisikletin hızı ise güçlü pedal ve doğru direksiyon hakimiyetine bağlıdır. Zorlu bir tırmanış ancak iyi bir liderlik ve ekip çalışması ile mümkündür.
Tavsiyemiz; yola çıkmadan önce yoldaki sorunları defalarca gözlemlemiş/çözümlemiş olanlara danışın, yarı yolda kalmayın.
Bu konuda destek alabileceğiniz uzmanlardan bazılarına buradan ulaşabilir, ücretsiz online görüşme ile bir durum değerlendirmesi yapabilirsiniz. Yazar: Ahmed Emre
Kommentare