top of page

LinkedIn Görgü Kuralları

Güncelleme tarihi: 22 Haz 2022


Eskilerin “adabı muaşeret” dedikleri, topluluğu ilgilendiren hareketlerin hoş bir nezaketle yönetilmesine yarayan kurallar “görgü kuralları”.

Sosyal medya platformlarının da tıpkı fiziksel hayatla örtüşen görgü kuralları var. Nasıl ki bir iş toplantısında sakız çiğneyemiyorsak; LinkedIn’de de bazı davranışlar sakız örneğinde olduğu gibi “ayıp/kaba” karşılanıyor.

Görgü kuralları doğası gereği fazla dillendirilmeyen kurallar. Sosyal medya dünyasına yön veren bazı fikir önderleri bu konuda sessizliği bozup birkaç söz etmişler. Sizler için LinkedIn üzerine söylenenleri derledik.

LinkedIn Profesyonelliğini Anlamak

Tabi hiç söylemeye bile gerek yok; LinkedIn profesyonel iş hayatı üzerine oluşturulmuş bir sosyal platform… LikedIn’i kişisel paylaşımlar veya iş hayatı ile ilgisi olmayan konular için kullanmak herşeyden önce LinkedIn kullanmayı bilmemek anlamına geliyor.

Tüm diğer kurallar zaten bu ön kural şemsiyesinde değer buluyor.

LinkedIn’in amacı üyelerinin mevcut iş ağlarını genişletmek, kendilerini ve çalıştıkları kurumları ileriye taşımak. Tüm bunlar profesyonelliğin gerektirdiği mesafede yapıldığında zaten kurallara asgari düzeyde uyum sağlanıyor…

Zamanlama Fazla Uzun Olmamalı

Bağlantı davetlerini kabul etmede veya mesajlara cevap vermede çok fazla bekletilmemesi gerektiği söyleniyor. Yani davetiyeleri bekleteyim, sonra hepsini tek seferde kabul ederim yaklaşımı hoş bir durum değil.

Cevapsız Bırakmamak

Linkedin profesyonellerin iş nedeniyle buluştuğu bir platform. Tam da bu nedenle size iş için gelen tüm soruları, mesajları, yorumları cevaplanmanız bir nezaket kuralı.

İletişim karşılıklı. Düşünün, size dijital ortamda soru soran aynı insanla bir konferansta veya fuarda karşılaştınız diyelim. Sizin standınıza gelmiş veya bir kahve arasında sizi görmüş yanınıza gelmiş, bir şeyler soruyor nazikçe. Bu durumda cevap vermemek ne ise, LinkedIn’de soruları/mesajları cevapsız bırakmak da eşdeğer. Konu sizi ilgilendirmiyor olsa dahi cevap vermek gerekiyor.

Bu noktada “iyi ama benim binlerce takipçim var, hergün onlarca mesaj geliyor. Hepsine nasıl cevap vereyim?” diyen, tabiri caizse “LinkedIn fenomenlerimiz” olabilir! Sizden ricam lütfen yazıyı başa dönüp tekrar okuyun, profesyonellik kısmında cevabınız saklı. Ama küçük bir son söz, çok sıkışır da cevap veremeyecek duruma gelirseniz en kötü ihtimalle bu “iş” için dışardan yardım alabilirsiniz. 🙂

Düzenli ve Nitelikli Post

Fazla uzun sessizlikler LinkedIn’e göre değil. Haftada 1 bir post göndermeniz ve diğer postlarla ektileşimde bulunmanız öneriliyor. Post kaliteniz de önemli. Değer katan ve iş dünyası ile ilgili olabilecek içerikler makbul postlar.

Bunları Gönderin


  • Şirket işe alım gönderileri

  • Kurumsal etkinliklerin, sergilerin veya konferansların fotoğrafları

  • Yayınlanmış makalelerinize, sunumlarınıza veya portföyünüze bağlantılar

  • Ağınızla alakalı haber öğeleri

  • Başarılar ve sertifikalar

  • LinkedIn Makaleleri

Bunları Gönderme

  • Açıklayıcı veya profesyonel olmayan fotoğraflar

  • "Yavru köpeği kurtarmak için bunu paylaşın" tarzı memler

  • Bulmacalar, oyunlar veya iltifatlar

  • Kahvaltıda ne yediğinizle ilgili güncellemeler

  • Başarınız / arabanız / eviniz vb.Hakkında paylaşımlar yapmak

  • Spam içeren teklifler veya "kazanmak için paylaşma" promosyonları

Sürekli Kendi Başarılarını Vurgulamamak

Sürekli kendinden veya şirketinin faaliyetlerinden bahseden kişiler bir süre sonra hoşa gitmiyor. Gerçek hayatta da böyle değil midir, bir ortamda sürekli kendinden bahseden kişiler ne ise, LinkedIn’de de durum aynı. Tabi ki bu alan başarılarınızı da sunabileceğiniz bir platform. Ama sadece başarılarınızı değil!

Bilinçsiz Onaylardan Uzak Durmak

LinkedIn’de kişiler birbirlilerin uzmanlık anaylarına göre onaylayabiliyor biliyorsunuz (LinkedIn Endorsement). Biri sizi onayladı diye çok da emin olmadığınız bir konuda sırf karşılık vermek amacıyla birini onaylamanız gerekmiyor. Tanımadığınız insanlardan onay istemek, bunun için mesajlar göndermek de spam kabul edilen davranışlar.

İnsanlarla Tanışmak ve Tanışmalar İçin Köprü Olmak

LinkedIn tam da iş bağlantıları için yapıldığına göre, belirli bir saygı çerçevesinde insanlarla tanışmak için istekte bulunmak bu mecraya çok uygun. Bağlantılarınıza belli bir ölçüye göre işlerinizden bahsetmek, onların işleri ile ilgili sorular sormak, bilgi paylaşmak; veya birbirine faydalı olabileceğini düşündüğünüz kişileri platform üzerinden tanıştırmak hoş ve kabul gören davranışlar.

LinkedIn’in profesyonel bir iş ağı olması nedeniyle, zaman içinde bu kurallar kendiliğinden oluşmuş kurallar… Ağda yer alan her bireyin, şirketin ve topluluğun yararına bir iletişim kurulması düşünüldüğünde her biri işe yarayan, dillendirilmemiş davranışlar bütünü…


Kaynak: dijico, Affde



Yazar: Ahmed Emre

28 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page