Starbucks’a girdiğimizde kendimizi iyi hissettiren, içtiğimiz kahvenin yanında, samimi karşılayan, gülümseyen ve sürekli teşekkür eden bir barista dikkatimizi çeker.
Neden mi ?
Cafe Latte’yi hepimiz denemişizdir. Latte sadece sütlü kahve bir kahve değil. Starbuck’ın eşsiz müşteri deneyeminin de bir alt kültürüdür. Starbucks çalışanlarının sürekli güler yüzlü, saygılı ve ilgili olmalarının sebebidir Cafe Latte, bir eğitim müfredatıdır aynı zamanda.
Starbucks çalışanlarını düzenli bir şekilde öz-disiplin ve sağlam irade konusunda sürekli eğiterek bu yeteneklerini geliştirir. Böylece personeli kızgın bir müşteri ile nasıl baş edecekleri ile ilgili alışkanlıklar geliştirir. Bu eğitimlerde LATTE yönetimini kullanır.
♟️ Starbucks; 90’lı yıllarda büyüme stratejisini otoriter şirket kurallarına dayandırmak yerine, harika kahveleri hazırlayan baristalarını bu stratejinin içine alarak mükemmel bir oyun planı oluşturmayı tercih etti.
🗝️ Starbucks, büyüme stratejisi içinde, mutlu müşterilere mutsuz çalışanlarla ulaşamayacağını biliyordu. Çözümü ise şirket kültüründeki değişimde buldular ve bu çözüme en çok sattıkları ürün olan LATTE adını verdiler:
L - Listen: Dinle
A - Acknowledge: (Şikayeti) Kabul Et
T - Take action: Sorunu çözmek için harekete geç
T - Thank the customer: Müşteriye teşekkür et
E - Explain why the issue occurred: Sorunun neden oluştuğunu açıkla
☕ Starbucks tarafından uygulamaya koyulan LATTE modeli; hangi sektörde çalışırsanız çalışın, zor ve kızgın müşterileri yönetmede, mutlu ve sadık müşteriler kazanmada etkilidir.
Amerikan kapitalizmini her defasında eleştiririz. Aynı zamanda kullanmaktan da vazgeçmeyiz. Asıl düşünmemiz gereken sonuçları değil bunları nasıl yaptıkları. Starbucks sadece bir kahve servisi sunan bir şirket değil bir hayat okulu gibi. Şirkette çalışmaya başlayanların bir çoğunun ilk profesyonel iş deneyimi. O kadar sistematik ve düzgün bir eğitim sistemleri var ki, starbucks’ta çalışmaya başlamadan önce bir çok kötü alışkanlıkları olan, çabuk sinirlenen, topluma ayak uydurmakta zorlanan gençlerin burada öğrendikleri disiplinler ile hayatlarını düzene koydukları görülmüş.
Şirket, çalışanlarını öz-disiplin konusunda eğitmeye yarayacak sistemleri geliştirmek için milyonlarca dolar harcıyor. Starbucks’ın on yedi binden fazla şubeye ve yılda 10 milyar doların üstünde nasıl bir deve dönüştüğü sorusunun cevabı, kısmen Latte’de gizlidir. Lattemizi yudumlarken bunun sadece bir sütlü kahve olmadığını unutmayalım.
👉🏻 Şirket kültüründe yaşanan değişim, işini sahiplenen mutlu çalışanların sayısını artırırken; mutlu çalışanlarla çalışmak da şirketi başarıya taşır.
Hangi sektörde olursa olsun, yerel markalarımıza örnek olması dileği ile...
Komentarze